My Dear Friend, If You Want To Receive Very New And Hot Entry, Follow Me Here

Let Me have An Easy Way To Reach You Back

Please Press Once And I'll Press YoursToo

Your IP Address is:

Need Another Language For This Site?

Servise Peti Sejuk & Penyamanan Udara

Exchange Banner With Me?

Gaya View.
Copy and paste this code into your web:

Very Hot Entry You Might Like

Read Popular Malaysia News Paper Daily

Updated Everyday. Just Follow Here:
Popular Malaysia News Paper

Monday, September 9, 2013

Gout & Pencegahan

Apabila saya melihat gambar-gambar dan imej-imej anggota badan manusia yang diserang penyakit gout, saya merasa seram dan gerun. Apa tidaknya dengan rupa bentuk yang mengerikan misalnya jari-jemari yang dahulunya lentik, lurus dan indah kini setelah serangan gout ia berubah bentuk yang benar-benar menyeramkan.

Apakah Penyakit Gout Itu?

Baiklah. menurut pakar, gout disebabkan oleh kehadiran asid urik yang berlebihan dalam tubuh badan manusia. Apa itu asid urik? Asid urik adalah bahan kumuhan berasal dari sejenis protein yang dipanggil purin. Badan kita membuang bahan kumuhan ini melalui air kencing (urin). Bagi pengidap gout, asid urik yang berlebihan tidak dibuang dan berkumpul di dalam sendi.

Metabolisma asid urik tidak dapat dilakukan dengan betul dan menyebabkan pengumpulan asid urik pada salur darah dan sendi. Komplikasi gout adalah gouty atritis dan boleh menyebabkan kerosakan sendi dan deposisi urate pada kulit dan rawan. Asid urik berlebihan pada sendi adalah dalam bentuk kristal. Sebab itulah pesakit atritis akan mengalamai pembengkakan pada sendi terutamanya sendi jari dan kaki.Gout mungkin terjadi sebagai tanda komplikasi penyakit yang lain juga. Misalnya:
 • Kegemukan
 • Darah tinggi
 • Hiperlipidemia
 • Diabetes
Ia sering dihidapi oleh kaum lelaki dalam lingkungan usia antara 30 hingga 60 tahun. Ia jarang sekali dihidapi oleh kaum wanita sebelum putus haid.

Gout boleh menyerang sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, meminum alkohol dan pemakanan berlebihan boleh dikaitkan dengan kejadian penyakit gout.

Di Mana Bahagian Tubuh Badan Yang Diserang Gout?

Gout lazimnya menyerang ibu jari kaki. Ibu jari kaki menjadi merah, panas, bengkak dan tersangat sakit. Serangan selalunya berlaku secara tiba-tiba, kerap kali semalaman. Sendi yang diserang menjadi bisa sehinggakan geseran dengan selimut pun begitu menyeksakan. Sakit mungkin berlarutan berhari-hari, atau sekurang-kurangnya 1-2 minggu untuk reda jika tidak dirawat. Sakit mungkin menyerang kembali selepas berminggu atau bulan. Gout boleh menyerang sendi-sendi lain seperti buku lali, lutut, pergelangan tangan dan jari.

Bagaimana Mengawal Penyakit Gout?

Gout adalah suatu penyakit yang boleh sembuh tetapi anda harus mengambil langkah-langkah untuk mengatasinya. Oleh kerana gout disebabkan oleh asid urik yang berlebihan dalam badan, anda haruslah mengelakkan faktor-faktor yang boleh menambahkan paras asid urik.

Bagaimana Mencegah Gout?

Ikuti kaedah pemakanan yang sihat. Makan makanan yang mengandungi kandungan purin yang kurang. Berikut adalah senarai makanan yang perlu dielakkan oleh pengidap gout.
 • Organ dalaman seperti hati, paru-paru, ginjal dan otak
 • Ikan bilis, kembung, sardin
 • Daging cincang
 • Ekstrak daging, ragi (seperti Marmite) dan kiub rebusan daging
 • Makanan bercengkerang seperti ketam, udang dan kerang 
 • Asparagus, bunga kobis, cendawan dan bayam
 • Peanuts, lentil, beans and peas
 • Poultry
 • Roti jagung dan bijirin
 • Cendawan
 • Yis (roti putih, roti manis)
Kaedah Pencegahan Melalui Ubat-Ubatan
 1. Rehatkan sendi semasa serangan gout.
 2. Ubat-ubatan anti-radang berkesan untuk mengurangkan sakit dan keradangan sendi. Walaupun ia boleh mendatangkan kesan sampingan seperti sakit perut. Jika digunakan dalam jangka masa yang singkat, kesan sampingan jarang berlaku.
 3. Ubatan lain seperti colchicine juga boleh diambil. Walaupun ia amat berkesan, ia boleh menyebabkan loya, muntah dan cirit-birit (Peringatan: Colchicine hanya boleh diambil melalui preskripsi doktor)
 4. Steroid (Peringatan: Steroid hanya boleh diambil melalui preskripsi doktor). Lazimnya cecair steroid disuntik terus ke sendi yang radang. Pil steroid boleh diambil dalam jangka masa yang pendek jika penghidap tidak boleh mengambil ubat-ubatan yang lain. Walaubagaimanapun, ianya tidak boleh diambil berpanjangan.
 5. Sentiasa peka terhadap tanda-tanda awal serangan. Jika rawatan dimulakan awal, penyakit ini tidak akan melarat.
 6. Menjaga berat badan – kegemukan boleh mengganggu keupayaan badan untuk mengeluarkan asid urik yang berlebihan.
 7. Mengelakkan minuman keras
 8. Pemakanan – elakkan pengambilan makanan yang mengandungi purin yang tinggi
 9. Sesetengah daging binatang, makanan laut, kekacang mengandungi purin yang tinggi.
 10. Ubah cara hidup anda untuk memastikan paras asid urik yang normal
 11. Amalkan cara hidup sihat untuk mengelak dari menghidap penyakit-penyakit yang berhubungkait dengan gout
 12. Apabila mengambil Allopurinol, ianya perlu diambil secara berterusan. Jangan mengubah atau menghentikan dos Allopurinol semasa serangan gout.
 13. Minum banyak air.
Elakkan diri dari terdorong untuk mengambil makanan yang memang tidak sesuai untuk pesakit gout. Mungkin sedikit kawalan nafsu makan lebih mambantu dari mengambil makanan kegemaran anda tetapi pada akhirnya anda akan menderita untuk sepanjang hayat anda.

Sekian, salam hormat.

Ikhlas dari saya

somoon gomp

5 comments:

Ida Syuhada said...

Bagus tips kesihatan ni. Banyaknya kena pantang makan...so lebih baik kita kawal dari mengubati.

Ida Syuhada said...

En Somoon tahukah Ace Scripters telah membuka group Scripters di facebook setelah web lama Scripters di tutup. Mungkin en boleh share artikel en di fb Scripters utk menaikkan trafik.

https://www.facebook.com/groups/185454044105/

Noor Mala Shahar said...

tq atas perkongsian ini..

save 22 satu..


http://www.noormalashahar.com

Umi Azizan said...

Terima kasih berbagi info.Sangat berfaedah

Keep up the good work.

Noor Mala Shahar said...

info yang berguna


save 22 satu


http://www.noormalashahar.com